Trudnoća i koronavirus – što znamo?

  • 0
  • 06/04/2020

Ono što je važno jest da pratite preporuke svog liječnika, epidemiologa i Stožera za borbu protiv korona virusa. Jednako je važno i da svoje brige, misli i osjećaje podijelite sa svojim bližnjima i oslonite se na podršku obitelji i prijatelja.

 

S obzirom na to da je aktualna pandemija potaknula razne osjećaje od zabrinutosti, nesigurnosti, straha i  osjećaja gubitka kontrole, to je prirodno dovelo i do neprekidne potrage za informacijama na raznim medijskim kanalima. Važno je informirati se od provjerenih i znanstveno utemeljenih izvora, a u nastavku pružamo smjernice Svjetske zdravstvene organizacije vezane uz trudnoću i COVID-19 u obliku odgovora na najčešće postavljena pitanja koja mogu poslužiti da i sami dobijete odgovore koje ste tražili.

Jesu li trudnice pod povećanim rizikom od zaraze COVID-19?

Trenutno se provode istraživanja kako bi se produbilo razumijevanje utjecaja infekcije COVID-19 na trudnice. Podaci su ograničeni, ali za sada nema dokaza da su trudnice u većem riziku za razvoj teških bolesti od opće populacije.

Međutim, zbog promjena koje se događaju u njihovom tijelu i imunološkom sustavu, poznato je da trudnice mogu  biti snažno zahvaćene nekim respiratornim infekcijama. Stoga je važno da se poduzmu preporučene mjere opreza kako bi se zaštitile od infekcije COVID-19, kao i prijaviti moguće simptome (uključujući vrućicu, kašalj ili otežano disanje) svom liječniku.

Svjetska zdravstvena organizacija će nastaviti s preispitivanjem i ažuriranjem svojih podataka i savjeta čim budu dostupni novi dokazi.

Može li se COVID-19 prenijeti s trudnice na dijete?

Još se uvijek ne zna sa sigurnošću može li trudnica s COVID-19 prenijeti virus svoj fetus ili dijete tijekom trudnoće ili porođaja. Do danas, virus nije pronađen u uzorcima amnionske tekućine ili majčinog mlijeka.

Trebaju li žene koje su potvrđene ili sa sumnjom na COVID-19 roditi carskim rezom?

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije jest da bi se carski rez trebao provoditi samo kada je medicinski opravdan. Način porođaja trebao bi biti individualiziran i temeljiti se na ženskim preferencijama, zajedno s opstetričkim indikacijama. Najnovija odluka u Republici Hrvatskoj jest da radi sigurnosnih razloga, sve trudnice pozitivne na COVID-19 idu na porođaj carskim rezom.

Kakva bi skrb trebala biti dostupna tijekom trudnoće i porođaja?

Sve trudnice, uključujući one potvrđene ili sa sumnjom na infekciju COVID-19, imaju pravo na visokokvalitetnu njegu prije, za vrijeme i nakon porođaja. To uključuje skrb o prenatalnom i postnatalnom zdravlju, zdravlju pri porođaju, zdravlju novorođenčeta i skrb za mentalno zdravlje.

Ako se sumnja ili potvrdi da COVID-19, zdravstveni radnici trebaju poduzeti sve odgovarajuće mjere opreza kako bi umanjili rizik od infekcije sebi i drugima, uključujući higijenu ruku, i odgovarajuću uporabu zaštitne odjeće poput rukavica, haljina i medicinskih maski.

Mogu li žene s COVID-19 dojiti?

Da. Žene s COVID-19 mogu dojiti, ako to žele. One bi trebale: provoditi respiratornu higijenu tijekom hranjenja, noseći masku ako je dostupna; prati ruke prije i nakon dodirivanja bebe; redovito čistiti i dezinficirati površine koje su dotakle.

Mogu li dodirnuti i držati svoje novorođenče ako imam COVID-19?

Da. Bliski kontakt i rano, ekskluzivno dojenje (dojenje isključivo majčinim mlijekom) pomažu djetetu da napreduje. Ženama s COVID-19 trebalo bi osigurati sigurno dojenje, uz dobru higijenu dišnog sustava; održavanje kontakta koža-na-kožu i dijeljenje sobe sa svojom bebom.

Trebali biste oprati ruke prije i nakon dodirivanja bebe, a sve površine održavati čistima.

Imam COVID-19 i osjećam se preslabo da direktno dojim svoje dijete. Što mogu napraviti?

Ako se ne osjećate dovoljno dobro da možete dojiti dijete zbog COVID-19 ili drugih komplikacija, trebali biste dobiti podršku da djetetu pružite mlijeko na način koji je vama moguć, dostupan i prihvatljiv. To može uključivati: izdajanje mlijeka, relaktaciju (ponovna uspostava laktacije), donorsko majčino mlijeko.

 

Ono što je važno jest da pratite preporuke svog liječnika, epidemiologa i Stožera za borbu protiv koronavirusa. Jednako je važno i da svoje brige, misli i osjećaje podijelite sa svojim bližnjima i oslonite se na podršku obitelji i prijatelja. Informirajte se provjerenim izvorima i ne zaboravite pokušati uživati u svojoj trudnoći i ranom majčinstvu jer razlog za veselje svakako postoji – u vašem je trbuhu. Ili kolijevci.

© Maja Žutić, mag. psych.

 

 

 

Admin

Leave a Reply