Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji

  • 0
  • 19/09/2022

Naša su-osnivačica Sandra Nakić Radoš i tajnica udruge Maja Žutić, održale su usmena izlaganja na jednoj od najpoznatijih međunarodnih konferencija iz područja reproduktivnog mentalnog zdravlja!

Sandra i Maja održale su online izlaganja na 42. godišnjoj konferenciji društva Society for Reproductive and Infant Psychology 15.-16. rujna 2022. Maja Žutić imala je izlaganje u koautorstvu s Marinom Horvatiček, Marinom, Ivanišević, Majom Brekalo, Sandrom Nakić Radoš i Jasminkom Štefulj, na temu Prevalence and correlates of depression symptoms among pregnant women with and without gestational diabetes mellitus. Preliminarni rezultati koje je Maja prezentirala pokazali su da postoje različiti sociodemografski, antropometrijski i psihološki čimbenici povezani sa simptomima depresije u trudnoći kod žena sa i bez gestacijskog dijabetesa. Navedeni podaci pružaju podršku za individualiziranim kliničkim pristupom mentalnom zdravlju trudnica, uzimajući u obzir i njihovo metaboličko zdravlje. Rad je proizašao iz projekta Hrvatske zaklade za znanost (“Utjecaj majčinog metaboličkog stanja na serotoninski sustav posteljice i neonatusa: od metilacije DNA do funkcije proteina“) kojeg vodi Prof Štefulj, a dio je Majinog doktorata. Više o projektu možete pročitati na poveznici: https://bit.ly/3DAi4Lu .

Drugo usmeno izlaganje imala je naša Sandra Nakić Radoš u koatuorstvu s Barbarom Lovrić i Marijanom Matijaš na temu Work-to-family conflict and father-infant bonding: The role of marital satisfaction. Rezultati tog rada ukazuju na to da su očevi koji su iskusili više sukoba između posla i obitelji povezanih s raznim naporima, bili manje zadovoljni svojim brakom, što je dovelo do narušenije veze između oca i djeteta. Prema tome, za promicanje povezanosti oca i djeteta poseban bi naglasak trebao biti na poboljšanju bračnih odnosa, dok bi poslodavci mogli razviti politike prilagođene obiteljima koje su usredotočene na napetosti povezane s sukobima između posla i obitelji. Rad je proizašao iz projekta koji je financiralo Hrvatsko katoličko sveučilište Mentalno zdravlje roditelja i kontekstualni čimbenici kao odrednice povezivanja roditelja s dojenčetom (HKS-2018-4).

U okviru konferencije, održan je i godišnji sastanak odbora društva SRIP gdje je Sandra Nakić Radoš primljena kao članica tog rukovodećeg odbora.

Čestitke Sandri i Maji na izlaganjima među vodećim svjetskim stručnjacima i aktivnom angažmanu u ovom području! 🙂

Admin

Leave a Reply