Trudnoća i koronavirus – kako se osjećam?

  • 0
  • 28/03/2020


Trudnica, posebice ona kojoj je ovo prva trudnoća, može osjećati tjeskobu u pogledu zdravlja i dobrobiti bebe, vlastite dobrobiti, promjena povezanih s dolaskom novog člana obitelji i slično.

 

Nesigurnost, preplašenost i zbunjenost u trudnoći nisu neuobičajena pojava. Trudnica, posebice ona kojoj je ovo prva trudnoća, može osjećati tjeskobu u pogledu zdravlja i dobrobiti bebe, vlastite dobrobiti, promjena povezanih s dolaskom novog člana obitelji i slično. Trenutno takvi osjećaji mogu biti pojačani ili dodatno otežani aktualnom pandemijom virusa. Ono što je najvažnije jest kako se ovo događa cijelom svijetu te kako nisi sama!

Niže možeš pronaći nekoliko smjernica koje ti mogu pomoći:

Kontinuirano se informiraj, no razumno i kritično!

Pronađi i prati provjerene i vjerodostojne izvore informacija, kao što je koronavirus.hr ili pozivom na broj 113. Veći broj izvora informacija često dovodi do konfuzije, a neprovjereni izvori informacija mogu biti netočni i pridonijeti osjećaju panike. Također je važna kontinuiranost i dosljednost informiranja, ali ne pretjerano i stalno.

Primjenjuj mjere opreza

Prati informacije stručnjaka te primjenjuj njihove smjernice kako bi zaštitila sebe, ali i druge ljude. Redovito peri ruke, izbjegavaj dodirivati lice, održavaj interpersonalnu distancu i #ostanidoma najviše što možeš.

Duboko udahni i vježbaj abdominalno disanje!

Kada osjetiš da te preplavljuje nemir ili strah, možeš primijeniti vježbu disanja. Udobno se smjesti i koncentriraj na svoje disanje. Jednu ruku položi na prsa, a drugu na trbuh. Duboko udahni na nos brojeći do tri pri čemu se koncentriraj da ruku na prsima što manje podižeš, a da se trbuh pod rukom širi. Nakon udisaja, izdiši kroz poluotvorena usta brojeći do šest. Vježbu je dovoljno izvoditi pet do deset minuta te je možeš primijeniti kada god osjetiš potrebu za umirivanjem. Vježbe disanja su također važne i za sam porođaj.

Ne ustručavaj se tražiti i/ili pružiti podršku!

Podrška nama bližnjih osoba, prijatelja, partnera ili obitelji, može nam olakšati nošenje s trenutnom situacijom, pritom poštujući mjere interpersonalne distance. Danas je komunikacija na daljinu puno lakša nego što je prije bila. Upotrijebi telefon ili računalo, nazovi sebi dragu osobu ili je kontaktiraj putem društvenih mreža, e-maila i sl. Komunikacijom s drugim osobama možeš pomoći ne samo sebi, već i drugoj osobi.

Tvoja svakodnevica je važna!

Tijekom stresnih situacija nam u prevladavanju pretjerane okupiranosti promišljanjima o situaciji te osjećaju neizvjesnosti, može pomoći uspostavljanje i održavanje naše rutine. Iako rutinu možemo smatrati dosadnom, ona nam pomaže dajući osjećaj sigurnosti i stabilnosti.

Ne zanemaruj svoje misli i osjećaje

Nemoj zanemariti svoje misli i osjećaje, već ih prepoznaj i izražavaj. Ako ti se plače, slobodno plači! Ako si ljuta, ljuti se! Osjećaj tjeskobe, ljutnje, tuge i straha su normalni! Kao što smo već rekli, često nam pomogne da ih podijelimo s drugima. Međutim, pokušaj prepoznati pretjeranu okupiranost ili promišljanje o koronavirusu. Ako često mislimo o nečemu što nas muči, ta učestalost misli u našoj svijesti može pojačati naše negativne osjećaje. Također, mi ljudi se često znamo fokusirati na ono negativno. Promisli o pozitivnom u svojem životu – što te čini sretnom, na čemu si zahvalna, čemu se veseliš u budućnosti?


Brini o svojim osnovnim i zdravstvenim potrebama!

Bila trudna ili ne, ne zanemaruj svoje osnovne potrebe. Redoviti obroci, dovoljno sna i tekućine važni su kako bi tvoje tijelo i um, mogli adekvatno funkcionirati. Također, ako si trudna, redovno odlazi na zakazane preglede kod liječnika.

© Laura Kuhar, mag. psych.

Admin

Leave a Reply