Trudnička hipermereza (HG)

  • 0
  • 21/05/2021

Trudnička hiperemeza okarakterizirana je gubitkom kilograma, narušenim nutritivnim vrijednostima u organizmu, stresom, dehidracijom, iscrpljenosti, te još mnogim popratnim i težim uzročno posljedičnim tegobama koje se javljaju uslijed hiperemeze.

Svake godine, 15. svibnja obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o trudničkoj hiperemezi ili hyperemesis gravidarum (HG). Radi se o zdravstvenom stanju, dijagnozi kod koje se javlja kontinuirana teška mučnina i učestalo povraćanje koje može trajati do drugog tromjesječja, ali i do kraja same trudnoće.

Kako izgleda trudnička hiperemeza?

Iako gotovo 70-80% trudnica može doživjeti redovite jutarnje mučnine, samo 1% njih proživi ekstremne simptome hiperemeze. Trudnička hiperemeza okarakterizirana je gubitkom kilograma, narušenim nutritivnim vrijednostima u organizmu, stresom, dehidracijom, iscrpljenosti, te još mnogim popratnim i težim uzročno posljedičnim tegobama koje se javljaju uslijed hiperemeze. Posljedice hiperemeze uspoređuju se sa gladovanjem, boravkom u pustinji, obzirom da hrana i njezino probavljanje u ovom slučaju ne idu nikako zajedno pod ruku.

Medicinska terapija podrazumijeva uzimanje lijekova, hidracijom u vidu infuzije, te u najtežim slučajevima uvođenje nazogastrične sonde, što je najčešće praksa u stranim zemljama. Hrvatska i susjedne zemlje su daleko od toga. Infuzija je u najčešćim slučajevima jedina dostupna opcija, a sve naravno ovisi o procjeni struke. No, važno je obratiti se liječniku za dijagnozu i liječenje!

Žena koja pati od hiperemeze također se nerijetko bori i protiv depresije, anksioznosti, a mogu se javiti i suicidalne misli. Mentalno zdravlje u ovakvim situacijama je vrlo krhko. Okolina, pa i struka u nekim slučajevima ponekad ne pokazuju dovoljnu dozu empatije ili interesa za bavljenjem ovakvim slučajevima. Upravo tu uskače virtualna kampanja putem Facebook grupe Hyperemesis Gravidarum Support Group Croatia!

Kako je sve počelo u Hrvatskoj?

Prošle godine Josipa Zekanović je, nakon izrazito teške trudnoće, ekstremne hiperemeze koja ju je pratila svih devet mjeseci (isto kao i u prvoj trudnoći!), te ostavila i vidnog traga na njezinom zdravlju, odlučila osnovati hrvatsku grupu na Facebooku. Htjela je uraditi nešto po tom pitanju, ne samo za sebe, već za sve žene koje su suočene s tom dijagnozom, po uzoru na strane grupe koje su joj pomogle.
Također, priča Ane Modrič je slična, tijekom prve HG trudnoće, u cilju svjesnosti i informiranja o hiperemezi, osnovala je svoju stranicu potpore. Josipa i Ana djeluju zajedno sa svojim udruženim virtualnim zajednicama, malim koracima približavaju se velikim ciljevima!

Kako se nositi s trudničkom hiperemezom?

Donosimo nekoliko savjeta kako si olakšati ovo izazovno razdoblje:

HIDRIRAJ SE
Najvažnija stvar je unositi dovoljno tekućine, bar nekako. Ako ne ide klasičnim putem, infuzija je alternativa. Ako vidite da ne ide u danu, da povraćate, ne ustručavajte se ići na infuziju, dugotrajna izloženost dehidraciji je ozbiljna. Mogu pomoći i štapići s elektrolitima (dostupni u ljekarni).

BIRAJ HRANU
Uzimajte manje obroke, izbjegavajte sve što vam smeta i uklonite iz doma sve mirise koji vam smetaju. Pratite što vam tijelo poručuje i ako imate neobičnu želju za hranom, čak i ako je nezdrava, nemojte se ustručavati. Što god pomaže (ili bar ne odmaže), dobro je!

PRONAĐI PRAVOG LIJEČNIKA
Nažalost, svijest o trudničkoj hiperemezi je vrlo niska i mnoge trudnice se susretnu s komentarom ‘A još povraćate?’. Ako ne naiđete na razumijevanje, tražite dalje jer zaslužujete dobiti pravu dijagnozu i adekvatno liječenje!

BRIGA ZA TIJELO
Dok se druga žena opušta od napornog dana uz mirisnu kupku, vi ne možete ni glavu držati bez povraćanja, a još teže pronaći kupku čiji vam miris ne smeta! No, zbog dehidracije važno je hraniti kožu izvana hranjivim kremama, a zbog učestalog povraćanja važno je brinuti o oralnom zdravlju. Isprobavajte paste ili vodice za zube dok ne pronađete onu koja najmanje smeta!

OSLONI SE NA POMOĆ DRUGIH
Oslonite se na pomoć partnera i tražite pomoć obitelji i prijatelja oko kućanskih poslova. Teško je ako imate starije dijete i da se ne možete igrati s njim, ali ne bojte se, sve ćete nadoknaditi kasnije!

DAN PO DAN
Ovo je jedna strašno teška i izazovna faza, ali proći će kad tad! Nemojte razmišljati o tome koliko će dugo trajati i hoće li biti do kraja prvog tromjesečja, drugog ili kraja trudnoće. Mislite samo na ovaj dan i kako ga izgurati.

NE GUBI NADU
Javit će se strahovi i crne misli. Zapamtite, to je normalna reakcija na ovako nenormalne uvjete koje prolazite! Podijelite svoje misli s drugima, a ako vidite da ne pomaže, obratite se za stručnu pomoć (postoji i online savjetovanje za koje ne morate ni iz kreveta izaći ako ne možete!).

UKLJUČI SE U GRUPU PODRŠKE
Na Facebooku djeluje HG Support Group Croatia koja okuplja trudnice i majke koje su prošle ili upravo prolaze ovu tešku dijagnozu. Lakše je kad možete podijeliti svoje iskustvo s nekim tko vas razumije, a možete dobiti i pregršt praktičnih savjeta.

TI TO MOŽEŠ!
Ovo je zasigurno najizazovnije iskustvo koje ste do sad imali. Ipak, sjetite se svih teških situacija do sada i kako ste ih preživjeli. Probudite unutarnju snagu koju imate i ohrabrite se da vi to možete!

Kako okolina može pomoći?

Za početak, vjerujte ženi koja se bori s trudničkom hiperemezom! Ne preuveličava, ne pretjeruje, ne izmišlja. Prolazi kroz ozbiljan zdravstveni problem koji crpi i tijelo i um. Socijalna podrška velik je zaštitni čimbenik za zdravlje osobe, stoga budite oslonac i stup podrške!

Uz to, važno je da se informirate o ovoj dijagnozi, da uskočite s obavljanjem kućanskih poslova, donesete gotovo toplo jelo, pripazite da se žena dovoljno hidrira i najvažnije – budite joj najveći navijač i motivator!

Kako prevladati strah od hiperemeze u novoj trudnoći?

Potpuno je razumljivo da osjećaš strah pri pomisli na novu trudnoću. Razgovaraj o tome sa svojim partnerom, dajte si vremena za odluku i idite svojim tempom. Donosimo i neke utješne podatke iz svijeta znanosti. Jedno novo istraživanje pokazalo je da otprilike 24% žena kojima je jednom dijagnosticirana HG otkrije da se simptomi ponavljaju u drugoj trudnoći. No, to znači da čak 3 od 4 žene ipak NEĆE imati HG u drugoj trudnoći (Nurmi i sur., 2018)! Dakle, statistika je na tvojoj strani, njeguj taj optimizam i vjeru u sebe.

Sjeti se da si jednom prošla kroz to, što znači da tvoje tijelo to MOŽE podnijeti!

Pripremljenost i pažljivo planiranje daju osjećaj kontrole. Ovaj put možeš pripremiti okolinu za ono što bi mogla tražiti od njih, prisjetiti se onoga što ti je barem malo olakšavalo nošenje s HG, još više istražiti o mogućoj terapiji, savjetovati se, dodatno ispitati teren, potražiti savjete liječnika ili stručnjaka mentalnog zdravlja!

Uključi se u Facebook grupu podrške HG Support Group Croatia, podijeli svoje iskustvo i pročitaj korisne savjete.

Drage trudnice koje bolujete od HG, zapamtite – nijedna kriza ne traje vječno, niste same u ovome i pomoć je dostupna!

Tu smo uz Vas!! <3

 

Tekst: © Josipa Zekanović,  osnivačica prve hrvatske HG grupe potpore ⁣

Infografike: © doc. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, spec. clin. psych. i Maja Žutić, mag. psych.

Admin

Leave a Reply