Prihvaćanje tjelesnih promjena u trudnoći i ranom majčinstvu

  • 0
  • 18/06/2021

 

Ženska percepcija njihove slike tijela u trudnoći je različita i ovisi o strategijama koje koriste za zaštitu od društvenih poimanja ženske ljepote. Žene obično imaju nerealna očekivanja od svog poslijeporođajnog tijela što često ističu kao jedno od područja u kojima im treba veća podrška.

 

Već neko vrijeme čitamo kako postići ljeto za plažu i svake godine u isto vrijeme razni marketinški trikovi uspiju doprijeti do nas i navesti nas da barem neku od ponuđenih opcija isprobamo. Bilo da stvarno želimo promjenu poput gubljenja kilograma ili dobivanja mišićne mase  i vretenastog tijela jer smo svjesni da nam je potrebna (iz zdravstvenih razloga) ili da želimo dodati neku novu rutinu i izgraditi novu naviku kako bi naša svakodnevnica bila malo bogatija i kako bismo uspješno na dnevnoj bazi imali vrijeme za sebe. Ovo je samo jedan dokaz kako marketing radi dobro svoj dio posla, a onda se mi zapitamo što je s nama, je li mi radimo dobro i je li možemo ustrajati u nekoj od odluka kada odlučimo „raditi na sebi“.  Počinjemo se preispitivati, ne zašto nešto radimo, već zašto nam ne donosi brze i vidljive rezultate i promjene koje tako silno želimo.

U tom trenutku javlja se još veća potreba za traganjem ostalih opcija koje se nude na tržištu i tako se pokrene jedan začarani krug u kojem svakodnevno tražimo rješenja, pokušavamo donijeti iznova dobru i ispravnu odluku, a od željenog rezultata smo sve dalje i dalje.

To znači da se i naše zadovoljstvo sa samima sobom zadržava na polazišnoj točki ili ide ispod nje, ali nikako naprijed.

Zašto je to tako?

Jedna od pretpostavki je da je društveni pritisak na pojedince osobito ženski spol sve jači i jači posebice kada je u pitanju tjelesni izgled koji se danas percipira kao primarna „osobina“ koja određuje i naše ponašanje, uspjeh, zadovoljstvo, prihvaćenost, vrijednost i slično.

Taj društveni pritisak stišće nas sa sve više strana, a tu mislim na brojne društvene mreže koje često koristimo kao izvor informacija koje do nas dolaze jednostavno, brzo i u velikim količinama da ne stignemo posumnjati u vjerodostojnost i ispravnost sadržaja posebice onog koji nam se nameće kao divan, savršen, rekla bih i idiličan i kojeg rado uzimamo za uzor. Primjer toga su fotografije koje nameću vitku i savršenu liniju, određeno odijevanje, odjeću ili modne dodatke koji možda nisu prikladni svima i u svim prilikama.

Informacije su to koje nisu personalizirane, ali potiču čitatelja da se u njima pronađe i smatram da tu nastaje problem kada govorimo o percepciji vlastitog tijela odnosno slici o tijelu.

Slika o tijelu odnosi se na trodimenzionalnu sliku koju svatko od nas ima o sebi. Subjektivan je to doživljaj vlastitog tjelesnog izgleda koji odražava određene stavove, osjećaje i misli o vlastitom tijelu, kako cijelokupnom tako i o njegovim pojedinačnim dijelovima.

Posebno se to odnosi na nas žene koje uvijek imamo pomalo idealiziranu sliku tijela prema kojoj težimo i s kojom se imaginarno uspoređujemo, a koja je zapravo nerealna izgrađena na temelju svih onih fotografija koje svakodnevno „upijamo“ dok se virtualno šetamo Instagramom po svjetskim plažama zaboravljajući da su ta tijela umjesto spf faktorom „namazana“ svim mogućim filterima i ostalim mogućnostima photoshopa.

Tijelo žene neprestano je podložno prirodnim promjenama koje utječu na izgled tijela, ponekad i na tjelesnu masu, poput onih koje ovise o ciklusu, trudnoći i periodu nakon trudnoće. Kad se djevojčica razvije u ženu, na njezinom se tijelu događaju promjene kao priprema za rađanje djece. Kukovi se šire i razvijaju se grudi. Iako te promjene ne iznenađuju, ono što može biti neočekivano jest da se ženska tijela nastavljaju mijenjati i nakon puberteta.

Trudnoća uzrokuje mnoge promjene od kojih neke mogu zahtijevati više vremena kako bi se prihvatile. Također, nakon porođaja tijelu će možda trebati neko vrijeme da se vrati na prijašnje stanje, ali je isto moguće da se možda nikada neće potpuno vratiti na ono kako je izgledalo prije trudnoće. Iako su ove promjene prirodne, nerijetko žene se ne nose baš lako s održavanjem pozitivne slike o vlastitom tijelu tijekom i nakon trudnoće. No, bitno je naglasiti da se pozitivna slika o tijelu može izgraditi i „održavati“ unatoč promjenama koje ne prihvaćamo lako. Primjerice, tijekom trudnoće kukovi se šire još šire kako bi podržali težinu rastuće bebe. Istraživanje objavljeno u Journal of Orthopedic Research pronašlo je dokaze da se zdjelica žene nastavlja širiti između 20. i 79. godine.

Nekim ženama trudnoća može uzrokovati probleme sa slikom tijela koje ranije nisu imale ili pogoršati već postojeće. Tijekom trudnoće vaše tijelo prolazi kroz nekoliko promjena, uključujući debljanje. Hormonalne promjene mogu uzrokovati povećanje želuca i dojki kako dijete raste, a tijelo se priprema za dojenje. Mogu se pojaviti strije tamo gdje tijelo postaje šire i veće, mogu se javiti akne, umor i česte promjene raspoloženja koje nerijetko mogu povećati vjerojatnost od negativnih stavova i misli prema vlastitom tijelu.

Ženama koje imaju zdravu sliku o vlastitom tijelu prije trudnoće i izražavaju određeno zadovoljstvo po tom pitanju upravo to može pomoći da lakše prođu kroz tjelesne i emocionalne promjene tijekom trudnoće. Na slici o tijelu potrebno je raditi i učiti prihvaćati svoje tijelo onakvo kakvo ono jest imajući na umu da je jedini kriterij koji treba zadovoljiti zdravlje, a ne neki pomodni trendovi koji se intenzivno nameću putem medija. Razlog tomu leži u činjenici da žene koje imaju negativnu sliku o vlastitom tijelu imaju veću predispoziciju za razvoj depresije.

Ženska percepcija njihove slike tijela u trudnoći je različita i ovisi o strategijama koje koriste za zaštitu od društvenih poimanja ženske ljepote. Žene obično imaju nerealna očekivanja od svog poslijeporođajnog tijela što često ističu kao jedno od područja u kojima im treba veća podrška.

Kako prihvatiti i zavoljeti vlastito tijelo tijekom trudnoće?

Prije svega ne zaboravimo koliko je tijelo žene posebno zbog sposobnosti hranjenja i rađanja djeteta. Neke tjelesne promjene koje dolaze s trudnoćom su neugodne, ali traju samo određeni period u usporedbi s ljepotom novog života koju majke donose na svijet koja je neprocjenjiva.

Kako bi izgradili pozitivnu sliku o vlastitom tijelu potrebno je podsjetiti se što sve naše tijelo može i što ono čini za nas. Činjenica da se tijelo mijenja s ciljem rađanja novog života neprocjenjiva je.

  • Izrazite svoje osjećaje i razgovarajte s drugima o tome kako se osjećate. Ako čuvate svoje osjećaje, samo ćete se osjećati još gore.
  • Redovito se bavite tjelesnom aktivnošću. Lagano plivanje ili šetnja mogu vam pomoći da razbistrite misli i usmjerite fokus na zdravlje. Informirajte se više o tjelesnim aktivnostima primjerenim za trudnoću.
  • Pokušajte s masažom (uz odobrenje liječnika). Masaža može ublažiti stres i tjeskobu i pomoći vam da se ugodnije osjećate u vlastitoj koži.
  • Čitajte i učite što više o trudnoći. Na taj način znat ćete što možete očekivati ​​i osjećati se više pod kontrolom.
  • Potražite podršku za mentalno zdravlje ako vam je potrebna. Nema srama posezati za pomoći. Učinite to za sebe i svoju bebu.
  • Nastojte ne uspoređivati sebe i svoju trudnoću s drugima. Uspoređivanje je sasvim prirodna ljudska stvar, no potrebno je biti oprezan kada je u pitanju trudnoća jer je jako puno elemenata koji utječu na nju i koji su individualni.

Tijekom trudnoće i u ranom majčinstvu jako je bitno brinuti o sebi. Ne, to nije sebično. I da, moguće je da nećete imati volje za to, no kako bi zapravo uspješno obavljali majčinske poslove bitno je njegovati vlastito mentalno zdravlje.

Upravo to je dokazano raznim istraživanjima koja naglašavaju da je briga majki o njihovom mentalnom zdravlju od velike koristi i za bebu. Održavanje pozitivne slike o tijelu tijekom trudnoće može smanjiti rizik od poremećaja prehrane i ponašanja poput pušenja koje bi moglo zakomplicirati razvoj fetusa. To također može pomoći kod emocionalne vezanosti, motivacije za dojenje i ukupnog raspoloženja.

Počnite sa svojim razmišljanjem! Promatrajte i osvijestite kako vanjske, kao i unutarnje, sile utječu na vaše stavove o vašem identitetu i vašem tijelu.

 

© Anđela Jelić, mag. psych.

 

 

Admin

Leave a Reply