Parovi s problemom neplodnosti

  • 0
  • 21/01/2018

Ponekad parovi nailaze na nerazumijevanje obitelji i prijatelja te se izoliraju od okoline koja ima djecu ili koja vrši pritisak na njih pitanjima kada će postati “prava obitelj”. Upravo su to sve područja na kojima možete raditi s psihologom.

U svijetu neplodnost pogađa otprilike 10-20% parova te uzrokuje raznolike reakcije, emocionalne, psihološke i socijalne. Upravo obujam tih reakcija vodi tome da je neplodnost stresan događaj, s učestalošću 50% kod žena te 15% kod muškaraca. Istraživanja dalje navode da su depresija i anksioznost česte kod neplodnih parova i to s učestalošću 18,5% kod žena i 7,4% kod muškaraca. No, vrlo često parovi ne znaju koji su utjecaji stresa na neplodnost. Iz tog razloga u Zapadnim zemljama u timu za liječenje neplodnosti je uključen i psiholog kako bi radili na ovoj problematici i povećali uspješnost liječenja…

Bitan čimbenik stresa je neizvjesnost, s obzirom da nije moguće znati kada ili kako će završiti postupak. Mnogim parovima probleme ne predstavljaju odlasci liječniku i odlasci na kontrole, već sama spoznaja da možda nikada neće moći postati roditelji. Neki parovi osjećaju određenu razinu straha da će ih se procijeniti kao neadekvatne za medicinski tretman ako iznesu svoje misli o neplodnosti nekome drugome. Vrlo često je teško potražiti emocionalnu podršku, posebno u situaciji kad je naše tijelo „izvan naše kontrole“, a razgovor o emocijama i osjećajima osobu može činiti dodatno ranjivom. Ponekad parovi nailaze na nerazumijevanje obitelji i prijatelja te se izoliraju od okoline, posebno izbjegavaju (ili se izoliraju) okolinu koja ima djecu ili koja vrši pritisak na njih pitanjima kada će postati “prava obitelj. Upravo su to sve područja na kojima možete raditi s psihologom. Primarni cilj stručnjaka koji se bave ovim područjem je naučiti partnere kako se nositi s brojnim emocionalnim i fizičkim promjenama vezanim uz neplodnost.

Neki profesionalci se mogu prvenstveno usredotočiti na partnera i njegovo prihvaćanje situacije. Uz psihologa možete naučiti različite načine nošenja i suočavanja sa stresom, boli, može vam pomoći u prevladavanju negativnih emocija, bijesa, razočaranja, ogorčenosti, frustracije, straha. Isto tako, može pomoći u prevladavanju osjećaja gubitka, depresivnosti i anksioznosti te različitih prepreka u vezi kao što je nedostatak adekvatne komunikacije ili teškoće na planu seksualnosti. Dobar stručnjak ima sposobnost pomoći drugima izdvojiti osjećaje, ojačati postojeće vještine suočavanja i razviti nove te naučiti učinkovitije komunicirati s drugima. Mnogi parovi su otkrili da je „kriza“ u periodu neplodnosti postala prilika za njihov osobni razvoj.

Upravo traženje pomoći ne predstavlja znak slabosti, nego početak adekvatnijeg nošenja sa stresom s kojim se parovi s problemom neplodnosti svakodnevno suočavaju.

 

Lana Žigić Antić

Magistra psihologije

Leave a Reply