Mom shaming

  • 0
  • 02/07/2021

Mom shaming se događa kada je majka posramljena ili kritizirana zbog roditeljskih odluka koje je donijela, a one se razlikuju od odluka koje bi donijela osoba koja ju kritizira.

Istraživanje je pokazalo kako je čak 61% majki doživjelo kritiku zbog neke roditeljske odluke. Kritike se najčešće odnose na disciplinu i prehranu djeteta, na raspored spavanja te sigurnost i brigu koje dijete dobiva, kao i na izgleda majke nakon trudnoće i njenu karijeru.

Ne samo da je mom shaming je vrlo neugodan, on ostavlja i negativne posljedice na samu majku. Nakon doživljenog negativnog komentara i kritike, 42% majki osjećalo se nesigurno u vezi svojih roditeljskih odluka. Isto tako, mom shaming povećava stres i može dovesti do anksioznosti i depresivnosti. Majke koje su ga doživjele istaknule su kako nisu željele potražiti stručnu pomoć, kada im je ona bila potrebna, iz straha da ne bi ispale još gore majke.

Osobe koje koriste mom shaming kao sredstvo ponižavanja majke, to rade kako bi se one same osjećali bolje i zadvoljnije same sa sobom te to zapravo nema veze s vama i vašim roditeljskim odlukama, već s njima. Primjerice, netko može koristiti mom shaming iz ljubomore, kao i iz osjećaja krivnje jer vidi kako je sam mogao napraviti nešto drugačije, ali nije. Isto tako, kritiziranje od strane obitelji može biti način na koji žele biti uključeniji u vaš život. Ovi primjeri mogu nam se činiti malo vjerojatni jer kad nas netko kritizira, naš fokus često ostaje na nama samima i u mislima kako zaista nešto nismo napravili dovoljno dobro. Stoga je dobro prisjetiti se kako mom shaming govori jako puno o osobi koja to radi, a ne o onome tko dobiva kritike.

Kako bi smanjili mom shaming možemo osvješćivati da nema jednog točnog odgovora kad su u pitanju roditeljske i životne odluke. Možemo biti samosuosjećajni i suosjećanjem podupirati druge majke. Možemo jasno i mirno reći osobi koja koristi mom shaming kako se osjećamo i postaviti jasne granice.

Kako se nositi s mom shaming-om?

  • Smireno odgovorite kako razumijete da bi ta osoba napravila drugačije i da poštujete njihovo mišljenje, ali da imate svoje mišljenje koje se također treba poštivati te postavite jasnu granicu.
  • Vi najbolje znate što Vama i Vašoj bebi odgovara. Netko tko Vas vidi na dvije minute i donese zaključak o tome kako nešto ne radite kako treba – njegove izjave ne možemo uzeti kao valjane.
  • Vodite se svojim, a ne tuđim vrijednostima, kako biste bili ispunjeni i zadovoljni.
  • Nemojte se dati zavarati s nemogućim zahtjevima koje pred vas stavlja okolina. Ne postoji savršen roditelj, a čak i ako bi pitali druge što znači savršen roditelj, svaki bi nam dao drugačiji odgovor. Umjesto toga budite dovoljno dobar roditelj, koji se trudi i voli svoju bebu.
  • Svaka obitelj je drugačija i svako dijete također. Ono što odgovara nekome, ne mora i Vama i Vašoj bebi.
  • Iskoristite humor kao sredstvo protiv kritika. Razmislite o tome što ćete misliti o ovoj situaciji za 5 godina ili za 35 godina.
  • U situaciji kada nas netko posramljuje i kritizira, dobro je uzeti mali time-out i proučiti kako se osjećamo te potražiti podršku bliske osobe.

Budući da postoje različiti stilovi roditeljstva, različite mogućnosti i različita razmišljanja roditelja, nije neobično da se i odluke vezane odgajanje djece razlikuju. Štoviše, svaka obitelj i svako dijete je drugačije, a time su i drugačija rješenja prikladnija za svakog od njih. Drugačiji odgojni postupci nisu loši niti krivi, samo su drugačiji i to je sa svim u redu.

© Dora Zrinski Petrović, univ. bacc. psych.

Literatura

Abetz, J. i Moore, J. (2018). “Welcome to the Mommy Wars, Ladies”: Making Sense of the Ideology of Combative Mothering in Mommy Blogs. Communication, Culture and Critique, 11(2), 265–281. doi:10.1093/ccc/tcy008

Bell, A. (2021). Mom Shaming: Why it hurts more than it helps. Pribavljeno 4.6.2021. s adrese: https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/intermountain-moms/2021/01/mom-shaming-why-it-hurts-more-than-it-helps/

C.S. Mott Children’s Hospital (2017). Mom Shaming or Constructive Criticism? Perspectives of Mothers. Mott Poll Report, 29(3). https://mottpoll.org/sites/default/files/documents/061917_criticizingmoms.pdf

Hammond Psychology and Associates, P. A. (2019). Mom-Shaming: Why We Do It and How to Deal with It. Pribavljeno 4.6.2021. s adrese: https://hammondpsychology.com/mom-shaming-why-we-do-it-and-how-to-deal-with-it/

Kraus, R. L. (2020). Breastfeeding Outcomes, Maternal Support, and Postpartum Depression Symptomology. Neobjavljen diplomski rad, Northwestern Oklahoma State University.

Newman, S. (2017). 10 Ways to Deal with Mom-Shaming. Pribavljeno 4.6.2021. s adrese: https://www.psychologytoday.com/us/blog/singletons/201710/10-ways-deal-mom-shaming

Schrader, J. (2017). Parenting on Trial: The Impact of ‘Mom Shaming’. Pribavljeno 4.6.2021. s adrese: https://www.metroparent.com/parenting/advice/parenting-trial-impact-mom-shaming/

Admin

Leave a Reply