Majčinstvo i prijateljstva

  • 0
  • 02/08/2021

Majčinstvo ponekada može sa sobom donijeti osjećaj usamljenosti, unatoč tome što nikada niste sami, stoga je od iznimne važnosti stvoriti i očuvati vrijeme za vlastite prijatelje.

 

Majčinstvo je jedna od najvažnijih životnih uloga. To je uloga koja ispunjava i nosi radost, no ujedno je veoma zahtjevna. Neovisno o profesionalnom i radnom statusu te dnevnim rutinama, majke se uglavnom nose sa sličnim emocijama poput – krivnje, usamljenosti, brige, ponosa, tuge, sreće, tjeskobe. Majke se u svakodnevnom životu susreću s brojnim odlukama poput odabira vrtića ili škole, provođenja slobodnog vremena djeteta, ishrane i slično. Neovisno o važnosti tih odluka, bitno je osvijestiti si emocije i izazove s kojima se majke svakodnevno susreću, a u kojima se mogu razumjeti i biti si podrška. Stoga je važnost stvaranja i održavanja prijateljstava u majčinstvu ključno za mentalno zdravlje majki, ali i razvoj djece.

Prijateljstvo je važno u svakom životnom razdoblju, no emocionalne poveznice koje žena stvara tijekom trudnoće su od posebne važnosti. Majčinstvo sa sobom nosi brojne nesigurnosti, stoga odnosi puni razumijevanja, podrške i empatije imaju značajan učinak na psihološko blagostanje majke. Unatoč ovakvim saznanjima, o važnosti prijateljstva u trudnoći i majčinstvu se i dalje nedovoljno govori.

Istraživanja psihologa upućuju na povezanost prijateljstva s fizičkim i psihičkim zdravljem. Prijateljstva nam pomažu lakše se nositi sa stresom i drugim životnim teškoćama, a neki nalazi upućuju kako su prijateljstva povezana i s reduciranjem visokog krvnog tlaka. Istraživanja govore i kako odrasle osobe koje imaju izgrađenu socijalnu mrežu prijatelja imaju veću vjerojatnost duljeg životnog vijeka od njihovih izoliranih vršnjaka. Osim povezanosti sa fizičkim zdravljem, prijateljstvo ima pozitivne poveznice i s našim mentalnim zdravljem. Naime, stvaranje prijateljstava pruža nam osjećaj pripadanja i sreće, utječe na naše samopouzdanje i pomaže nam lakše se nositi sa životnim stresorima poput rastave, promjene posla, bolesti kao i majčinstva.

Promjene u prijateljskim odnosima česta su pojava za nove roditelje, posebice majke. Gubitak ili stišavanje postojećih prijateljskih odnosa nakon rođenja djeteta često mogu , no zapravo je veoma česta pojava. Statistika upućuje na to da 68% novih roditelja izvještava o tome kako se osjeća isključeno od prijatelja i socijalnog života nakon rođenja djeteta. Istraživanja upućuju kako teškoće s balansiranjem roditeljstva i socijalnog života utječu na oba roditelja, ali ova iskustva su posebice značajna za mlade majke. Istraživanja pokazuju kako se čak 82% majki mlađih od 30 godina osjećalo usamljeno nakon rođenja djeteta.

Promjene u prijateljskim odnosima u roditeljstvu su teškoća za oba roditelja, no stjecanje znanja i vještina kako se nositi s njima mogu učiniti promjenu!

Roditelji djece školske dobi često su u „prednosti“ pred novopečenim roditeljima. Njihova djeca često sudjeluju u različitim školskim i izvanškolskim aktivnostima kroz koje se mogu socijalizirati i povezati s drugim roditeljima. Za razliku od njih, pred novim roditeljima, posebice majkama, stoje izazovi poput promjena nakon porođaja, osjećaja nesigurnosti u trenutne roditeljske sposobnosti, preplavljenosti brigom za novorođenče i slično. Novim majkama je stoga potreban specifičan tip prijateljstva. Ono što im je potrebno je podrška osobe koja prolazi kroz slična iskustva. Ovakva prijateljstva pružaju majci podršku koju često ne može dobiti od partnera, roditelja, kolege s posla ili brata/sestre. Pronaći prijateljsku podršku u drugoj majci pruža osjećaj uzajamnog razumijevanja i podrške, pruža nam uvid u činjenicu kako postoji još neko tko često prolazi kroz slična iskustva. Takvo prijateljstvo novi majkama pruža fizičku i emocionalnu sigurnost i umanjuje osjećaj usamljenosti, a ujedno i daje prostor za interakciju s odraslom osobom budući da nove majke većinu vremena provode isključivo s djetetom. Ovakva prijateljstva pružaju pragmatične načine rješavanja svakodnevnih teškoća i često suradnički učeći različite tehnike rješavanja problema. Prijateljstva između majki normaliziraju trenutnu situaciju i pružaju razumijevanje kako su osjećaji, misli i izazovi s kojima se trenutno susrećete normalni i uobičajeni za ulogu u kojoj se nalazite.

U prethodnih nekoliko rečenica naveli smo prednosti prijateljstva s drugim majkama, no važno je znati i rizike koje nosi manjak socijalizacije i odnosa u razdoblju trudnoće i majčinstva. Istraživanja su pokazala kako postoje određeni rizici za mentalno i fizičko zdravlje majke koji uključuju – izoliranost, usamljenost, depresiju, anksioznost, teškoće u regulaciji emocija, teškoće u partnerskim odnosima, manjak samopoštovanja, loše hranidbene navike i sl.

Izazovi roditeljstva i promjene u prijateljskim odnosima mogu biti intenzivni, no unatoč njima postoje koraci koje svaki roditelj može poduzeti kako bi si olakšao to razdoblje.

Njegujte postojeće odnose

Za nove roditelje većina njihove pažnje i vremena usmjerena je ka prinovi, no znajte kako je u redu predahnuti i porazgovarati sa postojećim prijateljima o novim iskustvima i izazovima s kojima se susrećete. Najvažnije – u redu je potražiti pomoć i podršku svoje obitelji i prijatelja ili samo s njima podijeliti vijesti koje vas vesele!

Prihvatite kako vaše kvalitetno vrijeme sada izgleda drugačije

Velika je vjerojatnost kako ispijanje kave ili ručak s prijateljima neće izgledati jednako kao prije prinove, što roditelju može izazvati neugodne osjećaje kao i određeno vrijeme potrebno za prilagodbu na novonastalu situaciju. Unatoč tome, kvalitetno vrijeme s prijateljima je važno! Iako će kvalitetno vrijeme s njima od sada izgledati drugačije, to nije znak da u njemu ne biste trebali uživati jer ono svakako donosi mnoge prednosti za vaše sveopće zdravlje.

Budite otvoreni u stvaranju novih prijateljstava

Stvaranje novih prijateljstava, ali ponekada i gubitak nekih postojećih odnosa, karakteristični su za ovo razdoblje. Kako biste to lakše prihvatili, dajte sebi dovoljno vremena za prilagodbu na „novo normalno“. Dijeljenje slični iskustava s drugim roditeljima može biti odlična polazna točka za formiranje novih prijateljskih odnosa. Neki od načina kojima možete formirati nova prijateljstva su – učlanjivanje u online grupu za mame i tate, upoznavanje preko zajedničkih prijatelja, uključivanje u školu/tečaj za roditelje, aktivnosti za mamu i bebu poput različitih sportskih ili kreativnih radionica, boravkom na dječjim igralištima i igraonicama gdje imate priliku upoznati i druge roditelje, a i vaše dijete svog vršnjaka.

Važnost socijalne podrške i prijateljstva za nove majke je neupitna. U ovome životnom razdoblju prijateljstvo ima značajno drugačiju svrhu od prijateljstava koje sklapamo u drugim životnim razdobljima. Neki od prijatelja koje ćete upoznati u ovoj fazi života možda postanu dugoročni životni prijatelji, a neki od njih će možda biti prijatelji samo u ovome razdoblju kada vam je dodatna podrška potrebna. Neovisno o tome, novo majčinstvo ključno je vrijeme koje zahtijeva socijalnu podršku, ali važno je zapamtiti kako se većina majki nosi sa sličnim iskustvima, izazovima i emocijama!

 

© Josipa Radić, mag. psych.

 

Literatura:

Menken, A. E. (2019). Friendship for New Mothers, https://www.postpartum.net/friendship-for-new-mothers/. Preuzeto 24. srpnja 2021.

Admin

Leave a Reply