doc. dr. sc. Sandra Nakić Radoš objavila je samostalni znanstveni rad u uglednom časopisu!

  • 0
  • 09/09/2021

Su-osnivačica i voditeljica CentraRMZ, doc. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, univ. spec. clin. psych. objavila je samostalni znanstveni rad u uglednom i cijenjenom časopisu Frontiers in Psychiatry pod naslovom Parental Sensitivity and Responsiveness as Mediators Between Postpartum Mental Health and Bonding in Mothers and Fathers.

Nakon dugogodišnjeg iskustva rada u znanosti, Sandra je prepoznala da su istraživanja mentalnog zdravlja majki i očeva, kao i povezivanja s bebom, uvelike podzastupljena. U ovom je radu ispitivala roditeljsku osjetljivost i responzivnost kao medijatore odnosa između menalnog zdravlja poslije proođaja i povezivanja na uzorku majki i očeva.

Majčinska osjetljivost je sposobnost majke da percipira i prepozna značenje iza signala i znakova ponašanja svoje bebe, te da na njih reagira brzo i na odgovarajući način što je pak responzivnost, odnosno brzo i učestalo odgovaranje na prepoznate dječje signale (npr. plač).

S druge strane, povezivanje (engl. bonding) se često zamijenjuje pojmom privrženost (engl. attachment), no zapravo se radi o dva različita pojma, što Sandra ističe u svome radu. Povezivanje se odnosi na majčinu vezu s dojenčetom, odnosno osjećaje i misli o dojenčadi, dok se privrženost odnosi na odnos djeteta, odnosno djetetove osjećaje i misli prema roditelju te čini da se dijete osjeća sigurnim.

Što se pokazalo ovim istraživanjem?

Doprinos ovog istraživanja jest to što se pokazalo da je viša razina roditeljskih problema s mentalnim zdravljem (depresija i anksioznost) bila povezana s nižom razinom roditeljske responzivnosti, što je, pak, povezano sa slabijom povezanošću roditelja i dojenčadi.

Takvi rezultati ukazuju na potrebe za formiranjem programa prevencije i intervencije, koje bi trebalo ponuditi i majkama i očevima, s naglaskom na promicanje mentalnog zdravlja roditelja i poticanje responzivnosti u skrbi za dojenčad.

Ne zaboravite pročitati cijeli članak na poveznici: https://bit.ly/3hixW9I

Čestitamo Sandri na ovom vrijednom znanstvenom doprinosu u području mentalnog zdravlja roditelja i povezivanja s dojenčetom!

Admin

Leave a Reply