Usredotočena svjesnost kod djece

  • 0
  • 30/10/2021

Istraživanja su pokazala kako prakticiranje usredotočene svjesnosti smanjuje razinu stresa, a kod djece može biti izrazito korisno pri nošenju s neugodnim emocijama, osobito onim koje su vrlo intenzivne i teške (npr. izljevi bijesa ili “tantrumi”).

 

Usredotočena svjesnost (engl. mindfulness) je namjerno obraćanje pažnje u sadašnjem trenutku, bez osuđivanja. Istraživanja su pokazala kako prakticiranje usredotočene svjesnosti smanjuje razinu stresa, a kod djece može biti izrazito korisno pri nošenju s neugodnim emocijama, osobito onim koje su vrlo intenzivne i teške (npr. izljevi bijesa ili “tantrumi”). Također poboljšava regulaciju emocija i ponašanja, spavanje, koncentraciju, pažnju, pamćenje, odnose s drugima i empatiju, samopouzdanje, samoprihvaćanje i kvalitetu života djece.

Izljev bijesa (engl. tantrum) je dječji način izražavanja neugodnih osjećaja ili raspoloženja, koje još ne zna iskomunicirati. Oni su često popraćeni vrištanjem, plakanjem, bacanjem i udaranjem. Neki od razloga izljeva bijesa su glad, umor, želja za pažnjom, nelagodne emocije, želja da dijete nešto dobije ili želja da dijete nešto napravi samo, a kada shvati da još ne može, dolazi do frustracije i djetetove „žute minute“.

Važno je da znate da to nikako nije odraz vas kao roditelja i vašeg odgoja, već da je to normalan dio razvoja djeteta i da je normalno ako vas takvo ponašanje izbezumi ili naljuti. Kada se nađete u takvoj situaciji primijetite kako se osjećate, reagirajte u skladu s vašim vrijednostima te pokušajte zamisliti da se vrištanje i plač odbija od vas kao lopta kad ju udarimo o pod. Prisjetite se da vaše dijete ne zna još reći što želi i regulirati emocije kao vi, no vi mu u tome možete pomoći.

Svjesno disanje jedan je on načina prakticiranja usredotočene svjesnosti. Ono smiruje živčani sustav, ali i usmjerava pažnju djeteta te mu pomaže da mirno prođe kroz osjećaj frustracije ili nelagode. Nakon toga je važno pričati s djetetom, reći mu da vam kaže što ga je uzrujalo, objasniti mu ono što ga muči i utješiti ga.

Evo nekih načina kako vježbati svjesno disanje s djetetom:

Jedan od načina jest da dijete zajedno s vama duboko udahne i izdahne nekoliko puta, a pri tome da ručice diže visoko i spušta ih pri izdahu. Nakon toga zajedno djetetom protresite cijelo tijelo.

Također možete puhati balončiće od sapunice. Balončići su zabavan način usmjeravanja na disanje i odmicanja od frustracije.

Isto tako, možete dijete naučiti tehnici disanja s 5 prstića. Potrebno je raširiti dlan jedne ruke, a zatim kažiprstom druge ruke u ritmu disanja prelazite preko raširenih prstiju. Na način da kažiprst stavite na dno vanjske strane palca i tijekom udaha kažiprstom prolazite prema vrhu prsta, a izdahom se krećite prema dnu unutarnje strane palca. To ponavljajte sve dok ne dođete do malog prsta, a zatim sve ponovite ponovo u suprotnom smjeru, dok ne dođete do palca od kojeg ste i krenuli. Ova vježbica je učinkovita jer uključuje svjesnost o nekoliko osjeta i nekoliko dijelova tijela, dok se istovremeno fokusirate na disanje. To će zaokupirati mozak i odmaknuti ga od neugodnih misli ili briga.

Osim toga, djeca često ne znaju izraziti svoje osjećaje niti raspoloženja, ali mi im u tome možemo pomoći, kako bi se ona osjećala sigurnije i razumjela što se događa. Jedan od načina kako utješiti dijete i smiriti ga je da ga zamolimo da zatvori oči i razmisli koja je boja njegovih osjećaja ili kako se ono osjeća iznutra. Zatim pitajte dijete koja je njegova najdraža boja ili boja koja ih smiruje i recite da puhne tri duboka izdaha u vaš prst, kako bi ga magično obojili u tu boju.

Nježno prolazite prstom, u kojeg je dijete „upuhalo“ boju, po djetetovom licu pa sve do nožnih prstića, kao da ga bojite. Umirujućim glasom navodite svaki dio tijela po kojem prođete, primjerice: „Bojim tvoj nosić; umirujem ti oči, …“. Neka dijete zamisli da svaki put kada prođete prstom po jednom dijelu tijela, on bude pobojan njegovom umirujućom bojom.

Pokušajte ove vježbice raditi dok dijete nema žutu minutu kako bi mu one bile poznate u trenutku kada dođe do izljeva bijesa. Sretno s vježbanjem! 🙂

 

© Dora Zrinski Petrović, univ. bacc. psych.

 

Literatura

Boričević Maršanić, V. i Selak Bagarić, E. (2020). BESPLATNA BROŠURA: Kratke vježbe mindfulnessa za djecu za prepoznavanje i kontrolu neugodnih osjećaja i ponašanja. Pribavljeno 11.10.2021. s adrese: https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/besplatna-brosura-kratke-vjezbe-mindfulnessa-za-djecu-za-prepoznavanje-i-kontrolu-neugodnih-osjecaja-i-ponasanja/

Brewer, J. (7. travanj 2020). 5 finger breathing: Reboot your brain, calm down and be in the moment (Daily Update 19) [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=5QVqMaWrP-s

Roda (2006). Izljevi bijesa (tantrumi). Pribavljeno 11.10.2021. s adrese: https://www.roda.hr/portal/djeca/gegavci/izljevi-bijesa-(tantrumi).html

Admin

Leave a Reply