Sagorijevanje u roditeljstvu u jednoroditeljskim obiteljima

 • 0
 • 17/05/2024

Sagorijevanje u roditeljstvu nastaje kao produljena reakcija na kronične stresore u roditeljstvu, zbog čega su roditelji u jednoroditeljskim obiteljima u posebnom riziku.

Roditelji u jednoroditeljskim obiteljima sami se nose s visokim razinama stresa. Kada razine stresa postanu više od kapaciteta nošenja s njima, dolazi do roditeljskog sagorijevanja. Obilježavaju ga fizička i emocionalna iscrpljenost, umor, misli da je osoba loš roditelj te ravnodušan stav prema roditeljstvu.

Ako se tako osjećate, vjerujte niste jedini. Mnogo drugih roditelja se osjeća preplavljeno raznim stresorima koji prate roditeljstvo. Važno je znati da Vas to ne čini lošim roditeljem i da roditeljsko sagorijevanje ne traje zauvijek. Čak i male promjene mogu umanjiti razine stresa, a spoznaja da je sagorijevanje privremeno može pridonijeti osjećaju nade i olakšanja.

Kako ojačati mentalno zdravlje i umanjiti roditeljsko sagorijevanje?

 1. Svaki dan odvojite vrijeme za sebe

Odvajanje čak i pet minuta za sebe može pridonijeti smanjenju razina stresa. Napravite kratku stanku za kavu, čaj ili samo mali predah te to čim više prakticirajte.

 • Budite samosuosjećajni

Kada se nađete u izazovnoj situaciji, umjesto kritiziranja sebe, pokušajte si reći ono što biste rekli osobi koju volite. Također, recite si da ima smisla sve što osjećate s obzirom na situaciju u kojoj se nalazite.

 • Potražite podršku bližnjih

Socijalna podrška značajan je zaštitni čimbenik mentalnog zdravlja. Stoga nazovite svoju osobu od povjerenja i podijelite s njom svoje misli i brige. Također, potražite konkretnu pomoć, poput čuvanja djece, pomoći u kućanskim poslovima i sl. Socijalna podrška nije samo emocionalna, već i instrumentalna.

 • Povežite se s drugim roditeljima koji sami odgajaju svoje dijete

Na taj način ćete proširiti svoj socijalni krug, ali i dobiti podršku i razumijevanje osobe koja se nalazi u sličnoj situaciji kao i Vi.

 • Uvrstite tehnike opuštanja u svoju rutinu

Duboko trbušno disanje, dnevnik zahvalnosti, vizualizacija ugodnog mjesta… samo su neke od tehnika koje Vam mogu koristiti kako bi se opustili i smanjili razine stresa.

 • Potražite pomoć

Ako se teško nosite sa situacijom u kojoj se nalazite, potražite psihološku podršku. Kroz razgovor sa stručnjakom mentalnog zdravlja dobit ćete razumijevanje i podršku te ćete naučiti tehnike nošenja s neugodnim mislima, emocijama, stresom i brigama.

 • Osigurajte si dovoljno sna i kvalitetno se hranite

Zdrava prehrana te dovoljno sna, važni su za očuvanje mentalnog zdravlja.

 • Snizite svoja očekivanja

Ponekad roditelji misle da moraju biti savršeni te da ništa drugo nije prihvatljivo. Vjerujte, ne postoji savršena mama niti savršen tata. U redu je pogriješiti i nitko ne može apsolutno sve. Nedostižna očekivanja pokušajte zamijeniti realističnijim.

 • Stvorite rutinu

Pokušajte isplanirati i strukturirati svoje vrijeme. Rutina pridonosi osjećaju sigurnosti i djeluje umirujuće.

Literatura:

Vaughan-Smith, H. (2024). Single Parent Burnout Symptoms and Powerful Strategies. Pribavljeno 6. svibnja 2024. s adrese: https://www.theyarethefuture.co.uk/single-parent-burnout/#essential-strategies-to-overcome-single-parent-burnout

Cherry, K. (2023). Single Parenting Stress: How to Beat Burnout. Pribavljeno 6. svibnja 2024. s adrese: https://www.verywellmind.com/single-parenting-stress-how-to-beat-burnout-5216180

Better Help. (2024). Tending To Your Mental Health As An Overwhelmed Single Mom. Pribavljeno 7. svibnja 2024. s adrese: https://www.betterhelp.com/advice/parenting/tending-to-your-mental-health-as-an-overwhelmed-single-mom/

Mikolajczak, M., Raes, M.-E., Avalosse, H. i Roskam, I. (2018). Exhausted parents: Sociodemographic, child-related, parent-related, parenting and family-functioning correlates of parental burnout. Journal of Child and Family Studies, 27(2), 602–614. https://doi.org/10.1007/s10826-017-0892-4

Admin

Leave a Reply