Što pridonosi depresivnosti nakon porođaja?

  • 0
  • 28/04/2020

Ruminacija drži osobu u začaranom krugu pa se sve više povećava pristup negativnom sadržaju misli te osoba ne rješava problem učinkovito.

 

Koje su to negativne misli nakon porođaja?

Negativne misli nakon porođaja doživljava velik broj žena, ali u različitom intenzitetu. Odnose se na negativnu procjenu vlastite situacije, emocija i misli pa žena primjerice može misliti da nije normalno misliti to što ona misli, da nešto nije u redu s njom ili da je nemoguće objasniti kako se osjeća. U negativne misli nakon porođaja spadaju i negativne misli vezane uz bebu i majčinstvo, točnije žena može misliti da je loša majka, da ju je beba odbacila ili da ne želi biti sama sa svojom bebom.

Ruminacija – što je to?

Ruminacija je stalno ponavljanje misli o vlastitom problemu i emocijama. Osoba primjerice analizira nedavne događaje kako bi razumjela zašto je depresivna, odlazi nekamo sama i razmišlja zašto se tako osjeća ili razmišlja zašto se to njoj događa.  Ruminacija drži osobu u začaranom krugu pa se sve više povećava pristup negativnom sadržaju misli te osoba ne rješava problem učinkovito.

Metakognicija – što je to?

Metakognicija se odnosi na vjerovanja i procjene o vlastitom razmišljanju. Primjerice, netko može misliti da treba ruminirati o svojim problemima kako bi pronašao/la rješenje za svoju depresivnost, da ne može kontrolirati ruminiranje o svojim problemima ili da će ju ljudi odbaciti ako ruminira. Stoga je odabir ruminacije kao načina nošenja s problemom povezan s metakognitivnim vjerovanjem o tome je li ruminacija korisna ili nije.

Rezultati istraživanja

U studenom i prosincu 2018. godine proveli smo online istraživanje u kojem je sudjelovalo 603 majki čija su dojenčad bila stara između jednog mjeseca i godine dana. Istraživanje je provedeno u okviru projekta Mentalno zdravlje roditelja i kontekstualni čimbenici kao odrednice povezivanja roditelja s dojenčetom, voditeljice doc. dr. sc. Sandre Nakić Radoš, a diplomantica Maja Petrošanec izradila je svoju diplomsku radnju.

Cilj istraživanja bio je ispitati doprinos negativnih misli nakon porođaja, ruminacije i metakognicije poslijeporođajnoj depresivnosti.

Rezultati su pokazali da intenzivnije negativne misli nakon porođaja pridonose depresivnosti nakon porođaja kod majki dojenčadi. Također, ako žena vjeruje u pozitivan učinak ruminacije, upustit će se u stalno ponavljanje negativnih misli nakon porođaja, a kada se upusti u ruminiranje shvaća da je to teško kontrolirati te počinje imati negativna vjerovanja o učinku ruminacije. Time se zapliće u začarani krug neugodnih misli i osjećaja što produžuje i pojačava simptome depresivnosti.

Što možemo učiniti?

Važno je znati da velik broj majki ima negativne misli poput „Loša sam majka“, „Ako podijelim svoje misli s drugima, mislit će da sam luda“, „Nije normalno misliti onako kao ja.“.

Ponekada je dobro analizirati svoje misli, ali nekada se previše zapletemo u njih. Umjesto toga, probajte napraviti nešto vama ugodno, a što bi vam pomoglo da ne razmišljate previše i često o problemu i emocijama s kojima ste se susreli. Primjerice možete razgovarati s partnerom ili nekom drugom bliskom osobom, izaći na svježi zrak i prošetati, vježbati, pogledati seriju ili film, napraviti vaše omiljeno jelo i sve ono što vas čini sretnima i u čemu se osjećate ugodno.

Ako su vas misli toliko okupirale da ometaju vaše svakodnevno funkcioniranje važno je da se obratite stručnjacima za pomoć. To je znak hrabrost i brige za vlastito mentalno zdravlje!

© Maja Petrošanec, mag. psych.

 

Admin

Leave a Reply