Sandra Nakić Radoš održala je predavanje “Poremećaji hranjenja i depresija u trudnoći i nakon porođaja” u suradnji s Centrom BEA

  • 0
  • 17/03/2022

Su-osnivačica CentraRMZ, izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, specijalistica kliničke psihologije održala je zanimljivo online predavanje za Centar BEA pod nazivom “Poremećaji hranjenja i depresija u trudnoći i nakon porođaja”. Profesorica Nakić Radoš govorila je o 3 poremećaja hranjenja: anoreksiji nervozi, bulimiji nervozi i poremećaju s prejedanjem. Radi se o poremećajima koji imaju učestalost kod žena otprilike 0.4% za anoreksiju nervozu, 1-1.5% za bulimiju nervozu i 1.6% za poremećaj s prejedanjem. Ono što je zanimljivo jest da se sva tri poremećaja češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Radi navedenog, iznimno je važno podizati javnu svijest te educirati žene i društvo o ovoj problematici.

Poremećaji hranjenja u trudnoći i poslije porođaja

U nastavku predavanja, osvrnula se na poremećaje hranjenja u razdoblju trudnoće i poslije porođaja. Prema jednom istraživanju provedenom u Hrvatskoj na uzorku žena iz bolnice KBC Sestre Milosrdnice (Zagreb), pokazalo se da 1-3% žena izvještava o ekstremnim simptomima poremećaja hranjenja (Primorac i Nakić Radoš, 2018). Nadalje, od trudnica kojima liječnik nije propisao dijetu, njih 22% držalo je umjerenu do ekstremnu dijetu tijekom trudnoće. Navedeno istraživanje također je pokazalo kako su viši indeks tjelesne mase, perfekcionizam i anksioznost prediktori većeg držanja dijete kod trudnica.

Nadalje, jedno veliko istraživanje na uzorku od preko 77 tisuća žena, pokazalo je da učestalost bulimije opada u razdoblju trudnoće (0.2%) u odnosu na razdoblje prije trudnoće (1%), dok se učestalost u vrijeme trudnoće povećava za poremećaj prejedanja (4.8%) u odnosu na razdoblje prije trudnoće (3.3%) (Watson i sur., 2013). Prema tome, moglo bi se reći kako je razdoblje trudnoće vrijeme remisije (povlačenja simptoma) za bulimiju nervozu, a osjetljivo za razvoj poremećaja prejedanja.

Depresija u trudnoći i poslije porođaja

Profesorica Nakić Radoš govorila je i o peripartalnoj depresiji, odnosno depresiji koja se javlja u vrijeme trudnoće i godinu dana poslije porođaja. Učestalost peripartalne depresije, otprilike je oko 12-19% žena, a pokazalo se da zapravo 80% slučajeva započinje već u trudnoći, a 1/3 u prvom tromjesečju. Simptomi depresije su depresivno raspoloženje, gubitak zanimanja za stvari koje su osobu prije zanimale, zabrinutost i anksioznost, pretjerana krvnja, teškoće koncentracije, itd. Također, depresija može imati posljedice po majku, dijete i partnerski odnos, radi čega je jako važno potražiti pomoć na vrijeme. Osim toga, važno je i da okolina pomogne majci da prepozna da ima teškoće i da ju podrži za traženje pomoći.

Poremećaji hranjenja i depresija u trudnoći i poslije porođaja

Važno je napomenuti kako se poremećaji hranjenja često javljaju zajedno s depresijom, osobito kod bulimije. Kod nekih se simptomi depresije ili depresivnosti javljaju istovremeno ili nakon pojave bulimije, no u nekim slučajevima, depresivnost može prethoditi pojavi bulimije. Zanimljiv je podatak da je od novih slučajeva poremećaja hranjenja u trudnoći, njih oko 40% prethodno imalo poslijeporođajnu depresiju.

U konačnici, profesorica Nakić Radoš osobito ističe važnost multidisciplinarnog pristupa tretmanu poremećaja hranjenja, kao i provedbu savjetovanja još prije trudnoće. Za odrasle žene, kognitivno-bihevioralna psihoterapija pokazala se visoko učinkovitom u liječenju poremećaja hranjenja, ali i blage do umjerene depresije u trudnoći ili nakon porođaja (za izrazito izražene simptome depresije preporučuje se uporaba antidepresiva). Također, važno je poticati traženje stručne pomoći i podrške za majke koje doživljavaju teškoće mentalnog zdravlja. Sandra također preporučuje da kako bismo očuvali pozitivnu sliku o tijelu ograničimo vrijeme na društvenim mrežama, budemo kritičniji prema sadržajima u medijima (Instagram, Facebook) te se usmjerimo na sadržaje koji su kvalitetni i pomažu nam da se osjećamo bolje.

Predavanje u cijelosti možete pronaći na Facebook stranici Centar BEA: https://fb.watch/bOPvdGwiVX/

Admin

Leave a Reply