Prilagodba na vrtić

  • 0
  • 04/10/2021

 

Adaptacija ili prilagodba na vrtić je proces prilagođavanja djeteta na novi prostor, odgajatelje, pravila i novu rutinu. Vrijeme adaptacije na vrtić je individualno te ovisi o djetetovoj dobi, temperamentu i iskustvima koje je imalo do tada, kao i o stavu koji roditelj ima prema polasku djeteta u vrtić, njegovom odnosu s djetetom i stilu privrženosti.

Tijekom prilagodbe na vrtić može doći do promjena u djetetovom ponašanju, no to nije pravilo. Neka od mogućih reakcija na privikavanje na vrtić su neutješan plač, povučenost i odbijanje kontakata, promjene u spavanju i hranjenu, agresivnosti i regresija (vraćanje u razvojnu fazu koju je dijete već preraslo, primjerice: dijete puže, iako je već naučilo hodati). Promjene koje se pojave u djetetovom ponašanju, s vremenom će nestati. No ako one traju predugo ili procijenite kako su reakcije preburne ili neuobičajene, potrebno je potražiti stručnu pomoć i posavjetovati se s odgajateljicama.

Kako bi djetetu olakšali privikavanje na vrtić pokušajte dijete ostaviti na kratko čuvanje osobi od povjerenja, koja je poznata djetetu, dogovorite igranje s drugom djecom i osamostaljivati dijete u skladu s njegovom dobi. Također čitajte slikovnice na temu vrtića, razgovarajte o vrtiću i prošećite do njega. Na rastanku pokušajte ne pokazivati uznemirenost već dajte djetetu pusu, zagrlite ga, mahnite mu i nasmiješite se. Recite djetetu zašto morate ići i kada ćete po njega doći, pri tome nemojte navoditi sat, već se orijentirajte po aktivnostima koje dijete ima u danu. Prilikom dovođenja djeteta u vrtić mnogi roditelji osjećaju krivnju, strah i tugu. To je pogotovo često kod roditelja koji nisu do sad bili razdvojeni od svog djeteta.

Što možemo učiniti kada se osjećamo tjeskobno, zabrinuto, prestrašeno ili imamo osjećaj krivnje što smo ostavili dijete u vrtiću?

  • Razgovarajte s odgajateljicama – upoznajte se s odgajateljicama i razgovarajte s njima. One su i više nego kvalificirane za svoj posao i prošle su prilagođavanje na vrtić s mnogo djece i roditelja. Možete im reći kako se osjećate i pitati ih za savjet.
  • Osvijestite da su svi osjećaji normalni – neugodne emocije koje osjećate su sasvim normalne i imaju evolucijsku podlogu, da ostanete blizu svog djeteta jer bez Vas ne može preživjeti. No budući da ne živimo više u pećinama, već postoji dječji vrtić, vaše dijete može i hoće preživjeti bez Vas dok ste na poslu. Kada osjetite neugodne emocije, osvijestite ih. Zatim primijetite da su to samo emocije ili misli, a ne upute koje se moraju slijepo slijediti. Razmislite o dugoročnim ciljevima koje želite ostvariti i krećite se u smjeru svojih vrijednosti. Primjerice: „Želim svom djetetu čim više olakšati privikavanje na vrtić, stoga ne bi bilo dobro da se vraćam u hodnik vrtića jer će to otežati adaptaciju na njega. Primjećujem emociju tuge, ali ne moram slijediti porive koje iz njih proizlaze. Nije lako, ali uspjet ću i s vremenom će rastanci biti puno lakši.“.
  • Koristite pozitivan samogovor
  • Razmislite što sve pozitivno proizlazi iz djetetovog odlaska u vrtić – pokušajte na rastanak gledati kao na izazov i razvoj Vas i Vašeg djeteta. Također razmislite koje sve aktivnosti možete raditi i iskoristiti vrijeme za sebe i ono što vas ispunjava, dok je Vaš mališan u vrtiću.
  • Budite samosuosjećanje prema sebi – budite strpljivi sami sa sobom i pohvaljujte se. Period kroz koji prolazite nije lak, no ni on neće trajati zauvijek.
  • Razgovarajte s bliskom osobom ili stručnjakom – pri tome pokušajte razgovarati dok Vaše dijete nije u blizini, kako se ono ne bi dodatno uplašilo i otežalo mu rastanak
  • Oslonite se na partnera, vi ste TIM!

 

© Dora Zrinski Petrović, univ. bacc. psych.

 

Literatura:

Dječji vrtić Kapljica. (2018). Prvi put u vrtiću ili jaslicama – adaptacija. Pribavljeno 22.8.2021. s adrese: https://vrtic-kapljica.hr/prvi-put-u-vrticu-ili-jaslicama-adaptacija/

Lokas, M. (2014). Priprema djeteta za vrtić. Pribavljeno 22.8.2021. s adrese: https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/teme/priprema-djeteta-za-vrtic/

Vining, S. (2017). The Stress of Leaving Your Child at Daycare. Pribavljeno 22.8.2021. s adrese: https://www.brparents.com/article/the-stress-of-leaving-your-child-at-daycare.html

Waite, K. (2020). 6 ways to deal with the guilt of leaving your child in someone else’s care. Pribavljeno 22.8.2021. s adrese: https://www.care.com/c/dealing-with-guilt-leaving-child-in-someones-care

Admin

Leave a Reply