Povratak na posao

  • 0
  • 30/08/2020

Kome povjeriti dijete na čuvanje: jaslice/vrtić, baka servis ili teta čuvalica? Nije lako donijeti ovu odluku. Promislite o svakoj opciji, a možete i napisati popis ‘za i protiv’.

1. Zdravstveno stanje
Možda Vaše dijete ima specifične zdravstvene teškoće, možda strahujete od trenutne pandemije ili drugih zaraznih bolesti (za dijete ili ostale ukućane) pa mislite da je bolja opcija da dijete ne ide u kolektiv?

2. Vremenska organizacija
Možda imate specifično radno vrijeme (rad u smjenama, dežurstva i sl.), pa Vam odgovara da dijete čuva netko s fleksibilnim radnim vremenom?

3. Povjerenje i stručnost
Možda Vam više odgovara individualno čuvanje djeteta, ali nemate dovoljno povjerenja u stručnost i pristup osobe koja bi čuvala dijete? Tražite preporuke, razgovarajte s osobom oko stvari koje su Vam važne u odgoju.

4. Socijalizacija djece
Želite da se dijete druži s drugom djecom i razvija socijalne vještine? Imajte na umu da se zajednička igra (u odnosu na paralelnu igru) razvija uglavnom od treće godine nadalje.

5. Financijska situacija
Iako biste se radije odlučili za individualno čuvanje djeteta, ne možete si to priuštiti pa ste se odlučili za vrtić? Ovo je za većinu roditelja presudan čimbenik i ne brinite zbog toga.

6. Razgovarajte s partnerom.
Zajednički odlučite što je najbolje za vašu obitelj. Nemojte se uspoređivati s drugima!

7. Donesite odluku.

Odaberite jednu opciju, ali pripremite plan B za nepredvidljive situacije. Razmislite tko Vam stoji na raspolaganju za pomoć i unaprijed razgovarajte o tome.

8. Prepustite kontrolu.
Budite spremni prepustiti kontrolu u jednom trenutku znajući da se učinili sve što ste mogli da osigurate svom djetetu najbolje uvjete.

9. Budite fleksibilni
Sjetite se – nema savršenog rješenja i ako kroz neko vrijeme vidite da ne funkcionira, možete promijeniti svoju odluku. 🙂

© doc. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, univ. spec. clin. psych.

Infografika: © doc. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, univ. spec. clin. psych., Barbara Lovrić, mag. psych.

 

 

 

Admin

Leave a Reply