Panika prije poroda

  • 0
  • 04/12/2014

Da li je to panika ili strah? Žene trebaju biti svjesne da su strahovi u trudnoći normalni. Dok god to ne ometa njihovo svakodnevno funkcioniranje ne treba stvarati dodatnu zabrinutost.

Često se smatra da su strah i panika jednaki osjećaji. No iako izazivaju slične emocije postoji i razlika. I strah i panika se javljaju u situacijama koje osobe procjenjuju kao opasne i prijeteće. Moglo bi se reći da je panika intenzivniji osjećaj straha koji sadrži još jedan dodatan osjećaj, osjećaj bespomoćnosti. U trudnoći je normalno postojanje određene razine zabrinutosti i straha. Strah se proteže na kontinuumu pa se tako na jednom kraju nalaze žene koje uopće nemaju strah, dok se na drugom kraju nalaze žene kojima strah ometa svakodnevno funkcioniranje. Postoje različite vrste strahova pa su tako neke žene zabrinute hoće li porod proći u redu ili hoće li biti nekih komplikacija, hoće li izdržati bol na porodu, kako će funkcionirati kad dođu kući s djetetom, hoće li biti dobre majke i slično.

Ne postoji jasan period trudnoće kada je strah jače izražen. U prvom tromjesečju promjene na fizičkom planu često nisu vidljive, no žene često brinu oko gubitka djeteta što izaziva brojne i burne strahove i emocije. Takvi strahovi su u potpunosti normalni i prirodni. Nakon što strahovi i anksioznost iz prvog tromjesečja nestaju, javljaju se emocionalne promjene drugog tromjesečja. Često se javljaju brige vezane uz povećanje tjelesne težine što može dovesti do nižeg samopoštovanja. U trećem tromjesečju počinju pripreme za porod te se žena treba nositi sa već jako vidljivim fizičkim promjenama. U ovom razdoblju strah od gubitka djeteta već polako nestaje, no javlja se novi strah – strah od dolaska bebe, uz naravno brige o porodu.

Žene si često postavljaju pitanje kako se nositi s tim strahom, odnosno panikom? Žene trebaju biti svjesne da su strahovi u trudnoći normalni. Dok god to ne ometa njihovo svakodnevno funkcioniranje ne treba stvarati dodatnu zabrinutost. Bitno je biti svjestan svojih misli, osvjestiti radi čega ste zabrinute i razmisliti koliko su realni ti strahovi. Ukoliko strahovi počnu ometati svakodnevno funkcioniranje bilo bi dobro potražiti razgovor sa stručnom osobom koja će vas umiriti.

S obzirom da je trudnoća period kada dolazi do raznih promjena u organizmu (fizičke, hormonske, psihičke), partneri to svakako trebaju imati na umu. Trebaju razgovarati s partnericama o njihovim strahovima, osjećajima i problemima te biti tu za ženu, kad god je to potrebno. Odluku o tome hoće li voditi partnera na porod žene donose individualno ili zajedničkom odlukom s partnerom jer nekim ženama može pomoći, dok nekima to može predstavljati dodatan izvor stresa.

Za kraj treba napomenuti da je i kod žena i kod njihovih partnera bitna adekvatna edukacija. Vrlo je bitna dobra priprema za porod, ali i samu trudnoću. Na početku trudnoće ili već u periodu planiranja trudnoće dobro je pročitati osnovnu trudničku literaturu gdje ćete pronaći informacije o promjenama koje vas čekaju. Na trudničkim tečajevima dobiti ćete puno informacija o porodu i razdoblju nakon poroda, ali ćete moći i postaviti brojna pitanja koja vas muče. Bitno je napomenuti da je svaki porod individualan događaj te ga svaka žena doživljava na svoj način.

Lana Žigić Antić

Magistra psihologije