Obiteljski odmori

 • 0
 • 23/07/2021

Obiteljski odmori pospješuju razvoj mozga, kreativnosti, znatiželje i samopoštovanja kod djece te im pomažu da se lakše prilagode  novim situacijama. Također, na obiteljskim odmorima veza roditelja i djeteta postaje jača i dublja.

 

Iako ljeto i obiteljska putovanja donose mnogo sretnih zajedničkih trenutaka, ponekad znaju biti i stresna jer dolazi do promjene u rutini djeteta.

Kako olakšati djeci prelazak na novu rutinu?

 • održati stabilne obroke i vrijeme spavanja
 • smanjiti gledanje televizije prije odlaska na spavanje
 • provoditi što više slobodnog vremena vani
 • uvesti nove aktivnosti koje će zamijeniti stare
 • s djetetom napisati raspored i napraviti kalendar, kako bi si mogli vizualizirati novu rutinu
 • zajedno s djetetom napraviti listu stvari koje ga smiruju. Kada primijetite da ima žutu minutu zbog promjene rutine, podsjetite ga na to što ste napisali i primijenite jedno od toga. Lista će biti druga čija za svako dijete i ovisit će o njihovoj dobi.
 • uključiti dijete u donošenje odluka. Djeci je lakše podnijeti promjenu, kada i oni sudjeluju u planiranju. Primjerice, „Hoćemo li sada spakirati stvari za plažu ili za 10 minuta?“.

Prilikom planiranja putovanja za cijelu obitelj treba voditi računa o tome su destinacija i smještaj pogodni za djetetovu dob. Prije rezervacije smještaja, treba provjeriti koliko je smještaj udaljen od prve trgovine, ljekarne i bolnice. Ako se putuje u drugu državu, treba se raspitati o regulacijama koje ona ima i konzultirati se sa svojim pedijatrom.

Na sam put treba krenuti odmoran, sa sobom uzeti zalogajčiće, vodu, maramice i sve što bi djetetu moglo zatrebati. Djeci treba objasniti koja pravila ponašanja vrijede i što ih sve očekuje, ako se putuje prijevoznim sredstvom s kojim se prije nisu putovali.

Savjeti za obiteljski odmor:

 • Napravite popis: kako ne biste slučajno zaboravili nešto kod kuće, unaprijed napravite popis svega što planirate uzeti sa sobom.
 • Obiteljsko pakiranje: uključite sve članove obitelji u pakiranje, sukladno njihovoj dobi. Prilikom pakiranja stvari, nemojte uzeti previše stvari, ali sa sobom ponesite svoju „malu apoteku“ tj. sve što bi vam potencijalno moglo zatrebati od medicinskih potrepština, primjerice toplomjer.
 • Realna očekivanja: nemojte očekivati da će vaše dijete biti „savršeno“ samo zato što ste na odmoru. Vjerojatno je da će imati žute minute i da mu se neće sviđati nova hrana, jednako kako što je to kad ste kod kuće, a moguće je da će u nekom trenutku biti i više jer mu se promijenila rutina. To je sasvim normalno. Kada se to desi, nježno i suosjećajno pristupite djetetu, poštivajući granice koje ste im postavili te iskoristite neku od tehnika smirivanja djece, koja odgovara vašem djetetu.
 • Planiranje i fleksibilnost: isplanirajte što ćete taj dan raditi, no pazite da dan ne bude prenatrpan s aktivnostima. Mala djeca često ne mogu pratiti takav tempo, a starija djeca ponekad žele malo vremena za sebe. Budite fleksibilni i idite tempom vašeg djeteta.
 • Nemojte zaboraviti na sebe: iako je to obiteljski odmor, uzmite si vremena koje je samo za vas pa makar to bilo 20 minuta nakon što djeca zaspe.
 • Razgovarajte s djecom i pripremite ih: Djeca su jako uzbuđena prilikom putovanja, ali često ne znaju koliko put traje i što ih sve očekuje. Razgovarajte s djecom i recite im koja su nova pravila ponašanja, ako ona postoje, kamo sve idete i što ćete taj dan raditi. Na taj način možete čuti njihovo mišljenje i uključiti ih u planiranje, ali ih i pripremiti za idući dan.

© Dora Zrinski Petrović, univ. bacc. psych.

 

 

Literatura

Boyarshinov, A. (2013). Parenting a strong willed chold: when routines change. Pribavljeno 1.7.2021. s adrese: https://theeducatorsspinonit.com/parenting-strong-willed-child-routine/

Lessard, D. (2019). 12 Scientific Proofs Why Family Vacations Make Our Kids Happier and Smarter. Pribavljeno 1.7.2021. s adrese: https://www.easyplanettravel.com/12-scientific-proofs-why-family-vacations-make-our-kids-happier-and-smarter/

Oliver’s Travels. (2017). Top 10 tips for surviving a holiday with a toddler. Pribavljeno 1.7.2021. s adrese: https://www.oliverstravels.com/blog/toddler-holidays/

Petit Early Learning Journey. (2017). 10 Reasons A Daily Routine is Important for Your Child (and How to Set One). Pribavljeno 1.7.2021. s adrese: https://www.petitjourney.com.au/10-reasons-a-daily-routine-is-important-for-your-child-and-how-to-set-one/

Winch, G. (2015). Ten Tips for Making a Family Vacation Great. Pribavljeno 1.7.2021. s adrese: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-squeaky-wheel/201507/ten-tips-making-family-vacation-great

 

Admin

Leave a Reply