Imam strahove vezane uz porođaj – je li to normalno?

  • 0
  • 21/04/2020

Zabrinutost zbog porođaja je normalna reakcija žene, pogotovo ako žena nikada nije rađala pa se javlja strah od nepoznatog ili ako joj je ranije iskustvo porođaja bilo traumatično.

 

Bilo da ste trudne ili samo razmišljate o djeci – sigurno ste se barem jednom zapitale kako će izgledati vaš porođaj, što sve možete očekivati, a poneke od vas su imale i određene strahove vezane uz njega, što je potpuno normalno.

U hrvatskom online istraživanju provedenom u okviru diplomskog rada, sudjelovalo je 489 sudionica, a značajan strah od porođaja je izrazila svaka peta žena koja nikad nije bila trudna (20,3%) i 15,5% trudnica prvorotkinja. Također, trudnice višerotkinje su imale najnižu učestalost straha od porođaja (7,3%).

Istraživanje je provedeno između travnja i lipnja 2017. godine i u njemu je sudjelovalo ukupno 489 sudionica – od čega 289 trudnica (57% prvorotkinja i 43% višerotkinja) i 197 netrudnica. Cilj istraživanja bio je ispitati koje psihološke osobine su povezane sa strahom od porođaja, a posebno smo se usmjerili na perfekcionizam, netoleranciju neizvjesnosti i prethodno iskustvo. Pri tome smo usporedili tri skupine žena: one koje nisu nikad bile trudne, trudnice prvorotkinje i trudnice višerotkinje.

Rezultati istraživanja pokazuju da je kod žena koje nikad nisu bile trudne i trudnica prvorotkinja manji strah od porođaja povezan s perfekcionizmom kao osobinom ličnosti. Naime, manji strah od porođaja imaju žene koje postavljaju više standarde i realistične ciljeve, orijentiraju se na uspjeh te koje ne vodi strah od neuspjeha.
Kod žena koje nikad nisu bile trudne, manji strah od porođaja povezan je i s boljom tolerancijom i funkcioniranjem u neizvjesnim situacijama.
Kod trudnica višerotkinja manji strah od porođaja predviđa ranije pozitivno iskustvo porođaja, odnosno ako žena nije rodila hitnim carskim rezom.
Također, manji strah od porođaja povezan je s boljom pripremljenosti za porođaj kod sve tri skupine sudionica.
Izgleda da su za strah od porođaja kod žena koje nikad nisu rodile važnije osobine ličnosti, za žene koje su već rađale kakvo im je iskustvo ranijeg porođaja, dok je pripremljenost za porođaj važna kod sve tri skupine.

Simptomi straha od porođaja
– poteškoće koncentracije
– noćne more
– anksioznost oko trudnoće i porođaja
– strah od smrti ili ozljede tijekom porođaja
– slabija kvaliteta sna
– izbjegavanje
– strah od boli tijekom rađanja
Navedeni simptomi mogu dovesti do posljedica na psihološkom planu žene te do opstetričkih i drugih komplikacija.

Što nam govore rezultati?
– strah od porođaja bi se trebao više istraživati kod žena koje nikad nisu bile trudne
– trudnice i žene koje nikad nisu bile trudne bi trebalo educirati o porođaju
– trudnice bi trebalo i psihološki pripremati za porođaj
– ženama bi trebalo omogućiti psihološko savjetovanje ako su ranije imale negativno iskustvo porođaja (primjerice hitni carski rez)
– ženi je važna socijalna podrška od strane partnera ili neke druge bliske osobe

Dakle, zabrinutost zbog porođaja je normalna reakcija žene, pogotovo ako žena nikada nije rađala pa se javlja strah od nepoznatog ili ako joj je ranije iskustvo porođaja bilo traumatično.
Ako vam strah ili zabrinutost vezani uz porođaj ometaju svakodnevni život potražite psihološku pomoć, ali i podršku od strane svojih bližnjih!

© Anđela Kuljanac, mag. psych.

Admin

Leave a Reply